Spretig informationen om Corona

Publicerad: 29/3, 2020

Många som jobbar med information och marknadsföring är kritiska till hur spretig informationen är kring Corona-problemet! Det finns oändligt med märkliga uttalanden och Regnell har ju t o m fått be om ursäkt för att han haft fel. Läget kan förändras till sämre om det fortsätter som hittills!  En del experter säger att man ska hålla sig inomhus utan att precisera var ”inomhus” är någonstans, om det är inomhus i hemmet eller det är var som helst, bara man är inomhus? Alla har inte samma förmåga att förstå att hen menar ”hålla sig hemma”. Hörde på TV idag en expert som menade att det är farligare att sitta och kura hemma än att ta en motionspromenad! Och idag uppmanade Tegnell alla 70+ att vara utomhus!

Det finns massor med obesvarade frågor och en del svar har vi fått, men ofta utan sammanhang.

1. Hur drabbas de som smittas, dvs hur stor andel får lindriga symptom, hur många får allvarliga och hur många får livshotande symptom?
Många tror att alla som smittas får allvarliga symptom pga av bristerna i informationen, vilket skapar onödig oro. Enligt en uppgift får 85 procent lindriga symptom, 10 procent värre och 5 procent kritiska symptom, som kan leda till döden.

2. Hur smittar Corona-viruset? Håll en meters avstånd, säger en del, 1,5 m andra och även 2 meter har nämnts
- På vilket avstånd smittar Corona inomhus respektive utomhus? Om man möter en person, hur länge finns smittan i luften så att man kan smittas när man passerat? Om man går bakom en person, hur stort bör det avståndet vara?
- Om man är i en affär för att handla, kan man smittas om man tar i samma paket som en som bär på smittan? Jag antar att det hänger på om den personen nyligen nyst eller hostat i näven, men för säkerhets skull? Ska man ha på sig plasthandskar i butiken eller om man befinner sig på ett ställe där man måste använda händerna? På Bilprovningen måste man anmäla sig via en touch-skärm eftersom man måste använda fingrarna, kan man smittas via den? De hade handsprit vid ett handfat intill skärmen. Betalning i snabbkassa så måste man också peka på skärmen med fingret osv.
- Kan jag smittas om jag betalar med betalkort och måste knappa in koden?

3. Den som har smittats, hur länge är de smittbärande?

4. Varför har man slutat med provtagning? Ur forskningssynpunkt är det katastrof, hur ska man kunna dra några lärdomar av denna katastrof om man inte vet hur många som smittas, hur symptomen fördelas, hur länge de är smittbärande osv.

5. Informationen måste samordnas – det håller inte att både SVT och TV4 intervjuar flera olika s k experter som säger helt olika saker! Fattar inte att MSB inte har tagit media i örat! Och vem är det som bestämmer, MSB eller Folkhälsomyndigheten?
Det här är bara en del av de frågor som snurrar i huvudet på mig och som jag skulle vilja ha ett svar på!

Framför allt så borde någon ha ett tydligt mandat att bestämma över informationen! Det är ju i princip en krigssituation, vi mot Corona-viruset!

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK